Пилот-пројекат који би требало да заживи током августа односи се на откривање карцинома коже у раној фази који се пре свега односи на најмалигнији тумор - меланом. Такође је важно да буде обухваћен што већи број пацијента. Више неће бити заказивања код лекара специјалисте већ је довољна посета изабраном лекару.

 

Уколико се овим пројектом, који ће трајати две године, покаже да је смањен број умирања пацијента од малигнитета коже, Минисистартво здравља почеће да спроводи Национални скрининг програм, којим ће бити обухваћене све здравствене установе у Србији.

- Пројекат је замишљен тако да промене које пацијент има на кожи буду прегледане од изабраног лекара како би се омогућио лакши контакт и рана дијагностика - каже др Тања Алексић, начелница Опште медцине.

Сличан пилот-пројекат на скрининг за карцином коже рађен је у Немачкој, када је обухваћено два милиона људи. Они су успели да докажу да је близу педесет процената смањен број умирања пацијената од карцинома коже захваљујући откривању ове подмукле болести на време.

- Сваки изабрани лекар имаће апарат који је повезан за компјутер, снимање траје секунд два - наводи др Алексић.

За почетак изабране су четири амбуланте у Панчеву и шест у насељеним местима са највећим бројем пацијента. Лекари који ће радити на овом пројекту похађају курс како да раде на дермоскопу и открију малигне промене.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 28. јули 2018. године