Увођењем електронског рецепта у све здравствене станице и преписивање терапије хроничним боленицима на више месеци, показало је своје предности. То је више слободних места за прегледе код иазбраног лекара за остале пацијенте, такође више времена да лекар пацијенте упућује на превентивне прегледе, када се појава одређених болести може открити на време.

- Дешава се проблем, пацијенти се жале да када дођу у апотеку нема преписан рецепт на више месеци а код нас у амбуланти стоји да је рецепт исписан, то су ствари на које ми не можемо да утичемо.  Сарадња са апотеком је савршена, ми поништимо те рецепте који су код нас у компијутеру и издајемо нову терапију. Предпоставаљам да та интернет веза и комуникација, направе проблем али су то ретки случајеви. Увек након таквих проблема пацијент добије нов рецепт – каже др Тања Алексић.

Пацијенти којима се поништава стара здравствена књижица и издаје нова такође су наилазили на проблеме.

- Оно што смо приметили приликом поништавања старе и издавања нове здравствене књижице, све што је до тада преписана терапија пацијенту се поништава. Тако да сви пацијенти који мењају здравствену књижицу  морају доћи по нови рецепт, јер ће све бити поништено са старом здравственом књижицом .Сваког дана ми добијамо неке нове податке. Ја се надам да ћемо уз помоћ издавања хроничне терапије на више месеци омогућити да пацијенти за своју терапију долазе три до четири пута годишње  а осталим пацијентима  омогућити више термина за превентивни рад – објашњава др Тања Алексић, начелница Опште медицине Дома здравља Панчево.

Уколко остане простора за већи број систематских прегледа као и скрининг прегледа за пацијенте популација у Панчеву и окружерњу биће здравија и лакше и брже ће долазаити на преглде код изабраног лекара.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 2. јули 2018. године