Повећан је број деце коју родитељи доводе у Хитну помоћ због вирусних инфекција. Разлог због чега се посебно уплаше је висока температура, иако је дете под терапијом. Начелник Хитне помоћи доктор Зоран Манaсијевић каже да је важно стрпљење и туширање деце, као и узимање течности јер вирусне инфекције углавном пролазе за неколко дана.

- Вирусне инфекције не посустају ни током лета. Последњих недеља повећан је број пацијента који су потражили помоћ лекара због болова у грлу и високе температуре. Ипак када висока температура не пролази иако дете пије лек родитељи се уплаше и доводе их у Хитну помоћ.

- Врло често родитељи доводе децу због температуре, иако су деца већ под терапијом и јављали су се код педијатра. Основни проблем је у скидању тих температура, али је једини савет туширати и туширати, бити упоран, то ће проћи само по себи. Свака вироза има свој природни ток који траје пар дана, али треба бити упоран. Ја сам пре неку ноћ радио у ноћној смени и било је доста деце са температуром, родитељи су добили савет, јер лек већ имају и ујутру је температура почела да пада.Важно је придржавати се терапије коју је педијатар преписао и то ће проћи. Упорно скидати температуру и дете мора бити добро хидрирано - изјавио је др Зоран Манасијевић.

Повишена температура је показатељ присуства неке инфекције, обично вирусне или бактеријске у нашем телу. Раст температуре неповољно утиче на пацијента, јер се лоше осећа. Међутим не треба заборавити да је раст телесне температуре једна од мера којом се организам бори против изазивача болести. Ипак, када температуре прелази 38 треба је снижавати туширањем и лековима за обарање температуре.

Прилог можете погледати овде.

ИЗВОР  РТВ Панчево25. јун 2018.године