Саветовалиште за дијабет значајно је за пацијенте код којих је дијабет већ откривен јер је то место где лекар има више времена да се посвети пацијенту. Пацијенти са дијабетом су специфични јер болест треба да буде контролисана како не би дошло до компликација болести.Такође у Саветовалишту за дијабет могу се урадити и додатне анализе за пацијенте који болују од шећерне болести.

- Овде могу да се ураде и дијагностичке ствари али акценат је на саветима како да своју болест држе под контролом. За наше пацијенте то је појачана жеђ, глад и појачано мокрење , врло често иде и са губитком на тежини. То су први симптоми који се јављају и због чега се пацијенти запитају о чему се ради и то их доведе у ординацију.  Онда иде дијагностика и потврде и дијагнозе - рекла је др Зорица Сокић.

Веома често чујемо од наших пријатеља да им је приликом провере нивоа шећера у крви он на граници и да је довољно само да се мало коригујее исхрана. Да то није увек једноставно и зашто треба урадити додатне анализе објашњава докторка Сокић.

- Ако су то вредности 6,1 6,3 треба поновити додатне анализе на таште , урадити тест оптерећења и вредности шећера после јела. Ако се потврди да постоји проблем у метаболизму одлучујемо се на терапију ако су вредности 6,3 до 7,  остало је  на регулисању исхране и физичке активности - казала је др Сокић.

У Саветовалишту за дијабет Превентивног центра Дома здравља води се евиденција пацијента који су дијабетичари али и оних код којих се прегледом у Превентивном шећерна болест открије.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор РТВ Панчево, 18. јуни 2018. године