Сваке године 31. маја Светска здравствена организација и њени партнери обележавају Светски дан без дувана. Тема Светског дана без дувана 2018.године је“Дуван и болести срца и крвних судова“. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца“.

Циљ кампање је да се истакне повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, укључујући и мождани удар, које су водећи узроци смрти.

Дуван је значајан фактор ризика за настанак срчаних обољења, можданог удара и болести периферних крвних судова. Упркос томе што је познат штетан утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва је недовољно. Због кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које болести, а 12% смртних случајева изазваних кардиоваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму.

Глобална епидемија дувана усмрти преко 7 милиона људи сваке године, а од тога скоро 900 000 непушача умре због изложености дуванском диму.

Превентивни центар 31. мај - Светски дан без дуванског дима обележиће следећим активностима:

1. Др Дарко Матић одржаће предавање о штетности дуванског дима ученицима седмих разреда ОШ“ Васа Живковћ“ 30.маја у трајању два школска часа.

2. Акцијом превентивних прегледа за запослене ове школе 30.05.2018. године од 8 до 9. 30 часова.