На колико месеци ће хроничним пацијентима бити преписана терапија, односно испуњен електронски рецепт, зависи од дијагнозе и препоруке лекара специјалисте. За одређене хроничне болести лекови се преписују најдуже шест месеци. Прошло је нешто више од месец дана од када је у панчевачком Дому здравља уведен електронски рецепт.

После уходавања изабраних лекара и фармацеута, пацијенти са хроничном терапијом полако се уходавају да за своју терапију одлазе у Апотеку и не морају сваког месеца код свог изабраног лекара по рецепт.

- Инсулини не иду на продужење , као и онколошка терапија и антибиотици, све остало иде до шест месеци. Важно је знати да изабрани лекар не преписује терапију по своме суду већ по налогу специјалисте. Такође, пацијенти треба да знају да на основу мишљења уролога, ендокринолога, кардиолога изабрани лекари могу преписати терапију само докле важи мишљење специјалиста – каже др Тања Алексић, начелница Опште медицине.

Оно што је обавеза лекара специјалисте је да после обављеног првог прегледа пацијенту закаже контролни преглед тако да више нема враћања болесника код изабраног лекара по нови упут и заказивање.

Захваљујући електронском рецепту биће смањене гужве и пацијенти не морају да сваког месеца долазе по своју терапију у aмбуланту већ да лекове подижу у aпотекама.

Видео прилог можете погледати овде.

Извор: РТВ Панчево, 16. мај 2018. године