У Србији се од 2001. године обележава Светски дан хране. Ове године Светски дан хране -16.октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана-улагање у будућност“ са фокусом на смањење броја гладних у свету.

Сваке године, глад убија људе више од маларије, туберкулозе и АИДС-а заједно.  45% смртности одојчета се односи на потхрањеност, а више од четвртине светске популације пати од прекомерне тежине, док гојазност одраслих убрзано расте.  Неопходно је повећати пољопривредну производњу за 60%  до 2050.године како би се обезбедила довољна количина хране.

Сукоби, екстремни временски догађаји везано за климатске промене и успоравање  привреде  су ризици који погоршавају ситуацију и повећавају број гладних у свету. Треба нагласити да се трећина хране која се произведе широм света изгуби или узалудно потроши.

Превентивни центар у склопу свог рада има саветовалиште за правилну исхрану. Циљ овог саветивалишта је пре свега едукација пацијената о основним принципима здраве исхране. У циљу обележавања Светског дана хране, 16.октобра 2018.године  од 8 до 10 часова,  Превентивни центар ће организовати акцију превентивних прегледа зазапослене у основној школи „Бранко Радичевић“.  Запослени ће моћи да провере своје здравље, односно, холестерол, триглицериде, шећер у крви, крвни притисак, ТТ, ТВ и обим струка.

Такође, овај дан обележићемо и предавањем ученицима ове школе. Др Драгица Букумирић ће одржати предавање о значају правилне исхране и значају стицања здравих навика.