Актуелно

Превенција обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ) се спроводи кроз примарну и секундарну превенцију. Примарна превенција обухвата примену општих мера и специфичне мере, имунизације у циљу смањења броја оболелих од ХПВ инфекција. Секундарна превенција обухвата скрининг рака грлића материце ради раног откривања и правовременог лечења.

Република Србија убраја се у земље света у којима је уведена вацинација против обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ), о трошку државе, за популацију деце, оба пола (девојчице и дечаци).

Вакцина је, преко мреже института и завода за јавно здравље дистрибуирана у домове здравља, за спровођење препоручене имунизације. Спровођење препоручене имунизације против ХПВ у нашој земљи, дефинисано је у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, Правилником о имунизацији и начину заштите лековима, као и Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва од заразних болести.

Исхемијска односно коронарна болест срца је велика група обољења која настаје као последица атеросклерозе крвних судова срца,када због накупљања масних наслага у зиду крвног суда,долази до смањеног протока крви кроз те крвне судове,што за последицу има отежано исхрањивање срца хранљивим материјама и кисеоником-исхемије.
Исхемијска болест срца најчешће је оболење срца и водећи узрок умирања и у свету и у Србији.

Фактори ризика који доводе до развоја исхемијске болест срца су наслеђе, хипертензија, дијабетес, гојазност, повишене масноће у крви, пушење, алкохол и недостатак физичке активности.

У ову групу болести спадају:
-Ангина пекторис(стабилна и нестабилна)
-Акутни инфаркт миокарда
-Аритмије
-Срчана слабост (инсуфицијенција)
-Напрасна срчана смрт

И ове године, 29. септембра, обележен је Светски дан срца, са циљем да се укаже на значај кардиоваскуларних болести и спречавање њиховог настанка променом начина живота. Светски дан срца је ту да нас подсети колико је заправо важно водити рачуна о кардиоваскуларном здрављу.
У тешка времена када се цео свет ујединио у борби против пандемије ковида 19 коначно смо постали свесни колико је здравље битно, како наше, тако и здравље наших најближих. Кардиоваскуларне болести нису заразне, али односе највећи број живота. У Србији сваких десет минута се деси један смртни исход од кардиоваскуларних болести. Нарочито забрињава податак да је све већи број оболелих између 25 и 65. године старости, док су раније обољевали углавном старији.


Болести срца и крвних судова се могу спречити


Кардиоваскуларне болести (КВБ) су водећи јавноздравствени проблем. Годишње, у свету, од КВБ умре 18 милиона људи. Процењује се да ће број умрлих од ове групе болести до 2030. године достићи 23 милиона и постати први узрок смртности широм планете. Сваког дана у свету од последица неке од болести срца и крвних судова умре просечно 49.000 особа,а сваки 10. умрли је узраста од 30 до 70 година. Више од 75% свих смртних исхода потичеиз ниско и средње развијених земаља, а 80% свих смрти од КВБ је последица инфаркта и шлога.

Промоција менталног здравља и превенција менталних поремећаја и болести је саставни део Агенде одрживог развоја усвојене од стране Генералне скупштине Уједињених нација 2015.године, а један од циљева је да се до 2030. године за трећину смањи превремени морталитет од хроничних незаразних болести кроз примену мера превенције и најсавременију терапију, као и промоцију менталног здравља и благостања.

Пандемија COVID-19 је утицала и наставља да утиче на ментално здравље како појединаца, тако и становништва свих старосних структура. Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање, с обзиром да се процењује да је пре пандемије COVID-19 свака осма особа у свету живела са менталним поремећајем.

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује  се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света.

У Геронтолошком центру Панчево поводом Међународног дана старијих особа, Дом здравља Панчево и Завод за јавно здравље Панчево одржали су предавање за кориснике Центра.

Др Горан Симоновић одржао је предавање испред Дома здравља Панчево на тему ,,Хипертензија-повишен крвни притисак".

Др Дубравка Николовски одржала је предавање испред Завода за јавно здравље Панчево на тему: ,,Отпорност и допринос старијих жена".

Својим присуством ово предавање подржале су директорка Дома здравља Панчево др Зорица Сокић и директорка Завода за јавно здравље др Љиљана Лазић.

Захваљујемо свим корсницима Центра на пажњи и дружењу и радујемо се новим заједничким активностима.

 

Дом здравља Панчево

Служба поливалентне патронаже Дома здравља Панчево обележила је Светски дан старих у Месној заједници ,,Горњи град".
Овом приликом пензионерима је мерен крвни притисак и шећер у крви, и имали су прилику да добију савете о здравим стиловима живота.
Једна од редовних активности Патронаже је и здравствено васпитање и мерење крвног притиска у свим Месним заједницама у граду и насељеним местима, особама старијим од 65 година.
Својим присуством ову акцију подржала је и директорка Дома здравља Панчево др Зорица Сокић.
Захваљујемо се председнику месне заједнице Браниславу Глигорићу на гостопримству и помоћи око реализације ове акције.

 

Дом здравља Панчево

Служба поливалентне патронаже, Служба за здравствену заштиту жена, Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља Панчево, у сарадњи са Општом болницом Панчево и Заводом за јавно здравље Панчево данас су у Народној башти обележили Националну недељу дојења. Национална недеља дојења се обележава увек 40. недеље у години, као синоним за трудноћу која траје 40 недеља.

Догађају су присуствовале труднице и мајке које успешно доје своје бебе, које су овом приликом имале могућност да чују важне чињенице о значају дојења за правилан раст и развој деце, благодати за саму мајку, као и о свим осталим предностима мајчиног млека, На овај начин су будуће маме на лицу места могле да виде како изгледа дојење као и да међусобно размене искуства и практичне савете о дојењу са већ оствареним мајкама које доје и здравственим радницима чији је делокруг рада дојење.

Својим присуством ово обележавање Националне недеље дојења подржале су директорка Дома здравља Панчево др Зорица Сокић и директорка Завода за јавно здравље др Љиљана Лазић.

Захваљујемо се фармацеутским кућама ,,Simbex“ , ,,Hemofarm“ , ,,Ewopharm“ , ,,Kidexpert" и ,,Actavis“  које су обезбедиле пригодне поклоне за наше садашње и будуће мајке, и посебно се захваљујемо Општој болници Панчево и Савезу здравствених радника, на челу са пословним секретаром који су обезбедили столове и столице за реализацију ове активности и Заводу за јавно здравље Панчево као и увек на доброј сарадњи..

Такође, захваљујемо се трудницама и мајкама дојиљама, које су издвојиле време и одазвале се нашој акцији обележавања Националне недеље дојења.

 

Дом здравља Панчево

Према Календару здравља, октобар је месец када се обележава Међународни месец борбе против рака дојке. Ова кампања се обележава у многим земљама света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести, подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Рак дојке је најчешће дијагностикован малигни тумор код жена (чини 24,5% свих новооткривених случајева рака) и водећи узрок смрти од рака код жена (15,5%), а следе га рак плућа (13,7%) и рак дебелог црева (9,5%) и то најчешћи малиги тумор код жена како у свету тако и у нашој земљи.

Према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1 700 000 жена, а око пола милиона жена умре.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор у женској популацији и у Јужнобанатском округу. На основу последнњих публикованих података Института за јавно здравље Србије, у 2020. године од седам округа у Војводини, Јужнобанатски округ се по броју оболелих и умрлих жена од рака дојке налазио на шестом месту.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је у јуну 2022. године покренуо бесплатну телефонску линију која има за циљ да додатно мотивише и пружи одговоре на питања пушача који су одлучили да престану да пуше, као и онима који су већ престали и покушавају да одрже непушачи статус.


САВЕТИ СЕ МОГУ ДОБИТИ СВАКОГ РАДНОГ ДАНА ОД 11 ДО 14 ЧАСОВА ПОЗИВОМ НА БРОЈ 080 020 0002.


Досадашња искуства показала су да су савет путем ове бесплатне линије потражили становници Србије свих узрасних група, као и да је за већину њих брига за здравље главни мотив за престанак пушења. Подршку саветника потражили су не само пушачи и особе које су већ престале да пуше, већ и они који су забринути за здравље блиских особа које пуше.


Научни докази показују да је саветовање становништва од стране здравствених радника о штетности пушења једна од значајних мера за сузбијање употребе дувана.

05. октобра у 10 часова у Геронтолошком центру Панчево поводом Међународног дана старијих особа, Завод за јавно здравље Панчево и Дом здравља Панчево организују предавање за кориснике Центра.

 

Предавање ће одржати др Дубравка Николовски испред Завода за јавно здравље Панчево и др Горан Симоновић испред Дома здравља Панчево.

 

Својим присуством ово предавање подржаће директорка Дома здравља Панчево др Зорица Сокић и директорка Завода за јавно здравље др Љиљана Лазић.

 

Дом здравља Панчево