Актуелно

 Здравствена амбуланта у Банатском Новом Селу неће радити до даљег, због пожара који је поново избио.

Пацијенти се могу јавити другим здравственим амбулантама Дома здравља Панчево, ради пружања здравствених услуга.

 

Списак бројева телефона амбуланти у којима ће се обављати прегледи пацијената из амбуланте ,,Банатско Ново Село":

 

Здравствена амбуланта ,,Центар"

013/ 345-094

Здравствена амбуланта,,Горњи град"

013/332-403

Здравствена амбуланта ,,Доњи град"

013/348-866

Здравствена амбуланта ,,Стрелиште"

013/313-618

Здравствена амбуланта"Старчево"

013/631-163

Здравствена амбуланта ,,Омољица"

013/617-013

Здравствена амбуланта,,Нови свет"

013/2516-487

Здравствена амбуланта ,,Нови град"

013/311-754

Здравствена амбуланта ,,Младост"

013/373-363

Здравствена амбуланта ,,Иваново"

013/629-107

Здравствена амбуланта ,,Долово"

013/2634-118

Здравствена амбуланта ,,Глогоњ"

013/627-107

Здравствена амбуланта ,,Војловица"

013/366-313

 

 

 

Поштовани,

Обавештавамо Вас да је Здравствена амбуланта у Банатском Новом Селу адаптирана, квар на инсталацијама је саниран, тако да амбуланта од четвртка 19. маја наставља са радом.

 

Дом здравља Панчево

Служба стоматолошке здравствене заштите наставља да спроводи превентивне стоматолошке прегледе и едукацију деце о значају оралне хигијене у свим предшколским и школским установама у Панчеву и насељеним местима како би мотивисали децу да правилно и редовно одржавају хигијену усне дупље, јер су здрави зуби основ здравља сваког детета.
Др Теодора Савковић и стоматолошка сестра Зорица Јованов посетиле су Основну школу ,,Вук Стефановић Караџић'' у Старчеву. Овог пута едуковали су ученике другог разреда колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу.
Причале су им колико пута дневно треба прати зубе и какву четкицу треба користити. Објасниле су зашто је важно чувати сталне зубе, ићи редовно на контроле код стоматолога и да је неопходан и родитељски надзор приликом одржавања хигијене уста и зуба.
Сви ученици су прегледани и свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље.
Служба стоматолошке здравствене заштите наставиће превентивне прегледе деце и предавања о хигијени уста и зуба у свим селима и у свим образовним установама у Панчеву.

Служба стоматолошке здравствене заштите наставља едукацију и мотивацију деце како да одржавају хигијену усне дупље.

Превентивни прегледи су основ здравља уста и зуба сваког детета. Нега зуба и орална хигијена су на првом месту како би зуби били здрави, а деца која имају здраве зубе, лакше жваћу и уносе више нутритијената у организам. Такође, лакше науче да говоре, а гласове изговарају јасно и без тешкоћа. Уколико зуби нису здрави, то може негативно да утиче на организам и добростање.

Др Јасна Станисављев Бокшан  и стоматолошка сестра Мирјана Хакај посетиле су вртић и забавиште у Глогоњу, и едуковале децу колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу. Одржале су предавање ,,Осмехни се здраво“, причале су о   оралној хигијени, о правилној исхрани, након чега су сва деца прегледана и свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље. У старијој групи урађена је флуоризација зуба.

Служба стоматолошке здравствене заштите наставиће превентивне прегледе деце и предавања о хигијени уста и зуба у свим селима и у свим образовним установама у Панчеву.

Мобилни ортодонски покретни апарати или протезе су апарати које пацијенти добијају преко социјалног осигурања, оверавањем налога стичу право на бесплатно добијање протезе. Да би деци било прихватљивије назив апарата смо прекрстили у назив протеза. Постоје појединачни апарати горњи и доњи и функционални апарат.
Идеално време за ношење ових апарата је пред почетак пубертета од 8-12 година живота, мада се у неким случајевима старосна граница помера понаособ за сваког пацијента.
Покретни ортодонски апарат – протезе се носе током целе ноћи и 5-6 сати током дана. Са њом се не једе, али може све да се пије. Првих неколико дана од добијања протеза, повећава се саливација, па се деци каже да гутају пљувачку, причају на глас, пију воду и тако се навикавају на протезе.
Протезе се не носе у школу, на тренинге и друге спортске активности да не би дошло до повреде. Са њима може да се чита, гледа ТВ, ради на компјутеру. Пацијенту се каже, што су више у устима, боље ће се исправити неправилности.
Протезе се изваде из уста, па се перу четкицом и пастом. Одлажу се у пластичну кутију која служи да се у њој чувају када нису у употреби.
Приликом предаје протезе, пацијент се обучава како ставља и скида. Такође се заказује контрола на месец дана, када треба да дођу обавезно са протезама.
Контроле су јако битне, јер стоматолог ортодонт на контролама активира поједине опруге и регулише протезу.
Пацијенти и родитељи током терапије морају да знају да се зуби неће исправити преко ноћи већ редовним ношењем и контролама од неких 10-12 месеци, где долази до видљивих и задовољавајућих резултата.
У сваком случају, ваше криве зубиће можете исправити на нашем Одељењу ортопедије вилице у Дому здравља Панчево, где вас чекају тим лекар-сестра да вам улепшају осмех.
 
Др Зорица Парежанин, специјалиста ортопедије вилице
Стоматолошка сестра Биљана Милановић

Обавештавамо кориснике  здравствене амбуланте у Банатском Новом Селу, да амбуланта неће радити због акцидента који се догодио. Наиме, током вечерњих сати дошло је до квара на инсталацијама, услед чега је настао пожар који је саниран, али амбуланта неће радити док се не изврши увиђај, провере све инсталације и док се не санира штета. Хитни случајеви ће се збрињавати.

Јавност ће током сутрашњег дана бити обавештена када ће амбуланта наставити са радом, односно да ли ће бити негде измештена.

 

Дом здравља Панчево

Служба стоматолошке здравствене заштите наставља едукацију и мотивацију деце како да одржавају хигијену усне дупље.


Поводом Националне недеље оралног здравља посетили су предшколце у Старчевачком забавишту и едуковали их колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу.

Сва деца су прегледана и свима је на моделу показана правилна техника прања зуба и одржавања хигијене усне дупље.

Превентивна дечја стоматологија је важна и значи здрав и блистав осмех за дете. Деца која имају здраве зубе, лакше жваћу и уносе више нутритијената у организам. Такође, лакше науче да правилно говоре, а гласове изговарају јасно и без тешкоћа.

Уколико зуби нису здрави, то може негативно да утиче на организам и опште добростање. Исто тако, уколико дете редовно посећује зубара, имаће мање проблема и потешкоћа касније са зубима. Биће му потребна само редовна контрола и одржавање, а не захтевни и болни третмани.

Нега зуба треба да представља саставни део свакодневних активности детета, где ће посете стоматологу и прање зубића ући у рутину и постати неизоставни део личне хигијене, а да дете не осећа одбојност и тежину у одржавању  хигијене уста и зуба.

Кроз овакве активности одласка тимова у вртиће и школе деца стичу поверење за одлазак код стоматолога, а стручни тимови нежношћу, љубазношћу и осмехом стварају пријатељски осећај.

На ова начин се гради поверење између детета и стоматолога и осећај да је стоматолог ту да му помогне.

Служба стоматолошке здравствене заштите наставиће превентивне прегледе деце и предавања о хигијени уста и зуба у свим селима и у свим образовним установама у Панчеву. 

На данашњем финалном такмичењу „Здраве школе” учествовали су ученици четвртих разреда ОШ „Свети Сава”, ОШ „Јован Јовановић Змај” и ОШ „Мирослав Антић Мика” из Панчева, која је уједно била и диван домаћин такмичења.
Узбуђење је расло како се прелазило из игре у игру, али ипак за пар бодова победу је однела екипа ОШ „Свети Сава”. Иако су се помучили са игром памтомиме, игра асоцијације им је донела успех. Другопласирана екипа је из ОШ „Мирослав Антић Мика” док је треће место заузео тим ОШ „Јован Јовановић Змај” из Панчева.
Вредни жири је био у сл. саставу: Тања Божић, градски већник задужен за просвету, др Зорица Сокић, в.д. директора Дома здравља Панчево, Маја Крачун, главна сестра Дома здравља Панчево, Маја Лилић, патронажна сестра, као и ученици четврте године Гимназије, некадашњи учесници такмичења.
Квиз је водила наша Јелена Митић, главна патронажна сестра уз помоћ Андијане Марков, такође патронажне сестре.
Награде за наше финалисте су обезбедили Градска библиотека Панчево, Културни центар Панчево, Спортски савез Панчево, Гаспетрол Панчево, штампарије Cards print и Графотека, СЗТР „Dark” и ЈКП Зеленило – пијачна управа.
Велику захвалност упућујемо директорки школе „Мирослав Антић Мика” на топлом гостопримству, свим учитељицама и директорима школи, Немањи Ротару, Немањи Богданову, Предрагу Стојадинову, Слободану Кнежевићу, Зорани Штековић, као и свим осталим сарадницима и локалним медијима без којих ово такмичење не би прешло сада већ у дугогодишњу традицију одржавања.
С поштовањем,
Управа Дома здравља Панчево

Поводом обележавања Националне недеље оралног здравља, запослени у Служби стоматолошке здравствене заштите данас су посетили вртић у Омољици и одржали деци предавање, са циљем да им покажу технику правилног одржавања хигијене уста и зуба и објасне због чега је важно имати чисте и здраве зубиће.

Стоматолог је сваком детету појединачно прегледао зубе и детаљно им показао како да их перу и правилно одржавају хигијену, како би увек били здрави и са блиставим осмехом . Појаснио им је да одржавање оралне хигијене основни предуслов  здравља, како уста и зуба, тако и целог организма.  На разне шаљиве начине докторка Весна Милановић-Лазаревић и стоматолошка сестра Љиљана Крајчески показивале су им како да одржавање хигијене претворе у забавни догађај током дана, са назнаком колико је важна сама техника чишћења зуба, јер је неопходно одстранити све нечистоће и наслаге са њих.

Правилна нега подразумева да прање зуба треба да траје око 3 минута. Четкицом треба што темељније, кружним покретима од зубног меса према зубу, најпре обухватити предњу, затим унутрашњу површину, а потом и гризне површине свих зуба. Приликом прања зуба лаганим кружним покретима четкицом масирати и зубно месо, и обавезно очеткати и језик, на којем се итекако скупљају бактерије.

Након употребе четкицу за зубе треба темељно опрати и добро осушити, а на шест до осам недеља треба је обавезно заменити новом.

Када је реч о пасти за зубе, препоручују се оне које садрже флуор, који јача и штити зубе.

Постоје ствари које су веома лоше за зубе: газирани сокови, бомбоне, грицкалице – свака од њих садржи много шећера, а он је један од главних криваца за каријес.

Наши стоматолози имају пуно искуства у раду са децом. Стрпљењем и посвећеношћу постижу то да их деца заволе и поверују им. То је здрав основ на коме се гради даља сарадња и на овај начин се приближава одлазак стоматологу, ствара се пријатнији доживљај за одлазак у стоматолошку ординацију и да се интервенција схвати са што мање бојазни и страха.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института/завода за јавно здравље и Стоматолошким факултетом Универзитета у Београду  од 16. до 22. маја 2022. године обележава XXXII  Недељу здравља уста и зуба под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом”.

Недеља здравља уста и зуба, се традиционално, од 1991. године,  обележава треће недеље маја бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација. Носиоци и координатори активности током Недеље здравља уста и зуба на нивоу округа су институти и заводи за јавно здравље, а за територију сваке општине службе стоматолошке заштите домова здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, приватног сектора и удружења грађана.

Орално здравље је значајан показатељ општег здравља, благостања и квалитета живота и  не представља само здравље зуба, већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне.

Болести уста и зуба могу проузроковати бол, поремећаје функције жвакања и говора, као и психолошке проблеме, те могу дугорочно штетно утицати на укупно здравље и благостање. Већина оралних болести и стања има заједничке факторе ризика са водећим незаразним болестима (болести срца и крвних судова, малигне болести, хроничне респираторне болести и дијабетес).

Слоган  кампање „Чувам своје зубе, поносим се осмехом” указује на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех. Стога опште препоруке за очување оралног здравља које се наглашавају  у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања адекватне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, смањење или престанак конзумирања алкохола и пушења.