Актуелно

Превентивни прегледи биће организовани и овог викенда у око 150 здравствених установа широм Србије.

Дом здравља Панчево организовао је још једну акцију превентивних прегледа у недељу 03. децембра 2023. године у Центру за превенцију Дома здравља Панчево, у времену од 8 до 16 часова.

За жене старије од 40 година организован је ултразвучни преглед дојке и мамографија по потреби, а за мушкарце старије од 49 година ПСА тест којим се открива тумор простате. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести.
Ултразвучни прегледи дојке ће се радити у Служби за здравствену заштиту жена, у соби 215, од стране лекара и техничара из Службе за радиолошку дијагностику.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Заказивање прегледа није потребно, већ је довољно само да грађани дођу у Центар за превенцију Дома здравља Панчево у времену од 8 до 16 сати.

Дом здравља Панчево

У периоду од 27.11. до 01.12.2023. године у просторијама Завода за јавно здравље Панчево, у улици Вука Караџића број 8, сваког дана од 08 до 12 часова може се обавити тестирање и саветовање на ХИВ и Хепатитисе.

Тестирање је поверљиво, анонимно, бесплатно, није потребан упут и не заказује се – обавезно не доручковати.

Добровољно, поверљиво саветовање и тестирање (ДПСТ) ради током целе године и сви заинтересовани грађани могу се тестирати до краја године, сваког радног дана од 08 до 12 часова.

Телефон за све додатне информације: 013/310-466.

 

 

Добровољно, поверљиво саветовање и тестирање (ДПСТ):

https://www.zjzpa.org.rs/hivaids/

 

Извор: Завод за јавно здравље Панчево

Насиље над женама је проблем и одговорност шире друштвене заједнице, а његове последице су вишеструке и одражавају се на све сегменте друштва. Насиље не само да угрожава физичко, ментално и социјално благостање жене и њен квалитет живота, већ се одражава и на децу која такође трпе и жртве су када је њихова мајка злостављана.

Жене које доживљавају насиље или живе у страху од њега имају различите здравствене тегобе због којих чешће остварују контакте са здравственим установама.

Светска здравствена организација (СЗО) је 2002. године насиље прогласило приоритетним јавноздравственим проблемом .

Према међународним документима, насиље над женама обухвата, пре свега, физичко, психичко и сексуално насиље, до кога може да дође у породици и у широј друштвеној заједници. Такође се указује на то да су неке групе жена више изложене ризику,  посебно жене које припадају мањинским групама, жене избеглице, мигранткиње, жене које живе у сиромаштву у сеоским и удаљеним срединама, жене у институцијама или у притвору, женска деца, жене са инвалидитетом, жене другачије сексуалне оријентације, старије жене, жене расељена лица, жене повратнице, жене које живе у сиромаштву, жене у ситуацијама оружаних сукоба.

Беплатне стоматолошке услуге у Домовима здравља до сада су биле само за одређене категорије пацијента. У жељи да се грађанима омогући да што боље брину о свом оралном здрављу Министарство здравља планира у Домовима здравље увођење бесплатних стоматолошких услуга за све грађане Србије.

-Идеја је потекла од професорке докторке Данице Грујићић да сви са овереном здравственом књижицом могу остварити право на стоматолошке услуге. Знам колико ће то значити пацијентима - рекао је др Тихомир Мреновић начелник Стоматолошке службе Дома здравља Панчево.

Бесплатна стоматолошка услуга ће подразумевати превентивне прегледе, поправке зуба, као и протетику са новим технологијама, али не и импланте. Оно што је такође важно јесу и нова радна места за стоматологе који чекају посао. Корист је обострана, боља доступност стоматолошких услуга, а са друге стране нова радна места.

На иницијативу Министарства здравља запослиће се још стоматолога на наивоу примарне стоматолошке здравствене заштите у Домове здравља који у својим установама имају Службу стоматолошке здравствене заштите. Идеја ће се реализовати када се изгласа нови Закон о здравственом осигурању.

Дубока и позна јесен. Суморно време, наизглед обичан дан, али за све оне који су вредно радили у време пандемије Ковида-19, овај дан је посебан, јер су својим залагањем дошли до циља, да добију уговор на неодређено време. Да нашу установу употпуне својим радом, доктори, медицинске сестре, техничари, бабице, возачи и спремачи. У овом ланцу здравствене установе, Министарство здравља је пружило могућност да ови људи добију сигурност и перспективу. Да раде још боље, стручније, лојалније. Да дају свој пуни допринос установи.

У тмурном дану засијала су лица ових дивних људи и као пламичак наде показала да све у шта истински верујеш дође у право време, да се сваки труд исплати, да љубав према ономе што радиш и начин на који радиш побеђује.

С чврстом вером овај новембар ће бити у нашој установи обележен као посебан, јединствен и са непоновљивим бројем загрљаја, честитки и искрене обостране захвалности.

Директорка Дома здравља Панчево др Зорица Сокић захвалила се запосленима на раду, стрпљењу, ангажованости и рекла је да ће се и на даље борити како за раднике, тако и за установу.

Искрене честитке свима, са жељом да буде овако лепих прилика и даље.

 

Управа Дома здравља Панчево

И овог викенда биће организовани превентивни прегледи, у око 170 здравствених установа широм Србије.

 

Дом здравља Панчево организовао је још једну акцију превентивних прегледа у недељу 19.новембра 2023. године у Центру за превенцију Дома здравља Панчево, у времену од 8 до 16 часова.

 

Грађани ће моћи да ураде :

- Мерење телесне масе

- Израчунавање степена ухрањености

- Мерење крвног притиска

- Одређивање гликемије

- Гликолизирани хемоглобин (ХбА1Ц)

- Липидни статус

 

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Током овог и претходног месеца организовани су ултразвучни прегледи дојке, ПСА тест, УЗ прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Заказивање прегледа није потребно, већ је довољно само да грађани дођу у недељу, 19. новембра у Центар за превенцију Дома здравља Панчево у времену од 8 до 16 сати.

 

Дом здравља Панчево

ГРИП МОЖЕ БИТИ ОЗБИЉАН АКО ИМАТЕ ХРОНИЧАН ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ

Грип често траје неколико дана са непријатним и озбиљним симптомима, а оболели се обично брзо опораве. Међутим, код особа са хроничним здравственим проблемима грип може да изазове озбиљна стања, па и смртни исход. Ако, на пример, већ имате срчано обољење, дијабетес или болест плућа, грип може да погорша ова стања или да их учини нестабилним.

ЗАШТО НЕКИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ ПОВЕЋАВАЈУ РИЗИК ДА ОБОЛИТЕ ОД ГРИПА?

Људи са хроничним здравственим проблемима чешће имају ослабљен имуни систем, било због самог обољења (нпр. ХИВ инфекција, дијабетес) било због начина на који се оно лечи (нпр. стероиди, хемиотерапија, зрачење). То отежава борбу организма против грипа и повећава ризик од компликација, као што је упала плућа.

ШТА ЈЕ ГРИП?

Грип је заразна болест која се шири са особе на особу углавном кашљањем, кијањем и блиским контактом. Епидемија грипа се обично јавља зими.

Поводом обележавања Светског дана борбе против шећерне болести, Центар за превенцију Дома здравља Панчево спровео је акцију превентивних прегледа за запослене у Вишем суду у Панчеву. Запослени су имали прилику да им се ураде превентивне карте, да им се измери вредност шећера, холестерола и триглицерида у капиларној крви, затим да провере висину крвног притиска и да им се утврде фактори здравствених ризика и на основу добијених резултата анализа да добију здравствене савете како да предупреде настанак шећерне болести или да већ постојећу болест држе под контролом, како не би дошло до компликација. Докторка Бојана Николић радила је  ултразвук штитасте жлезде.

Женама су заказивани превентивни гинеколошки прегледи, мамографија и декса преглед у саветовалишту за остеопорозу.

 

Центар за превенцију Дома здравља Панчево

14. новембра 2023. године обележена је лекарска слава Свети Врачи Козма и Дамјан, резањем колача уз присуство свештенства СПЦ, менаџмента Опште болнице Панчево, Дома здравља Панчево и Завода за јавно здравље Панчево, кумова славе и многобројних здравствених радника. Том приликом су на предлог Подружнице, испред Српског лекарског друштва, захвалнице добили др Тања Алексић, др Родика Михајлов, др Мила Матијевић, др Мирослав Тепшић, др Тања Тодоровић, др Маријана Бандић Лазаров, др Владимир Кецман, др Михајло Митровић, др Михајло Новаков, др Милица Ралић, др Нада Петров, др Јасмина Савковић, др Новица Ђорђевић и др Љубодраг Мијатовић.

 

Овогодишњој слави кумовала је др Тамара Нешковић, која је предала део колача докторки Александри Гавриловић Миладинов, која ће наредне године кумовати лекарској слави.

 

Слава је као и сваке године протекла у лепом расположењу.

Свeтски дан бoрбe прoтив диjабeтeса прeдставља наjвeћу свeтску кампању пoсвeћeну пoдизању свeсти o диjабeтeсу. Пoкрeнута je 1991. гoдинe oд странe Мeђунарoднe фeдeрациje за диjабeтeс (ИДФ) и Свeтскe здравствeнe oрганизациje (СЗО) каo oдгoвoр на растућу здравствeну прeтњу кojу прeдставља диjабeтeс.


ТЕМА И КЉУЧНЕ ПОРУКЕ У ПЕРИОДУ 2021-2023. ГОДИНА

Тeма Свeтскoг дана бoрбe прoтив диjабeтeса у пeриoду 2021-2023. гoдина je „Дoступнoст тeрапиje за диjабeтeс“. Накoн 100 гoдина oд oткрића инсулина, милиoни људи са диjабeтeсoм ширoм свeта и даљe нeмаjу приступ oдгoвараjућoj тeрапиjи. Осoбe са диjабeтeсoм захтeваjу сталнo лeчeњe, нeгу и пoдршку какo би управљали свojим стањeм и избeгли кoмпликациje.

Пoрeд тoга, живимo у изузeтнo тeшким врeмeнима, у кojима сe oсoбe са диjабeтeсoм суoчаваjу са дoдатнoм  здравствeнoм прeтњoм - тeжим кoмпликациjама инфeкциje ЦОВИД-19. Стoга je oд вeликe важнoсти да лeкoви за диjабeтeс, тeхнoлoгиje, пoдршка и нeга буду дoступни свима кojима je тo пoтрeбнo. Стoгoдишњица oткрића инсулина прeдставља jeдинствeну прилику да владe, крeатoри пoлитикe и загoвoрници рeагуjу, какo би сe пoвeћала улагања у лeчeњe и прeвeнциjу диjабeтeса.