Актуелно

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака, докторка Ана Митрић, руководилац Центра за превенцију Дома здравља Панчево одржала је предавање о превенцији малигних болести. Кроз предавање обухваћени су малигнитети дебелог црева, грлића материце и дојке. Предавању је присуствовало 25 особа које су имале могућност након предавања да закажу превентивни гинеколошки преглед, Папаниколау тест и колпоскопију. Попуњене су анкете за скрининг мамографије, на основу чега ће жене бити позване за термине за мамографско снимање дојки и дељени су позиви за хемокулт тест (тест за рано откривање карцинома дебелог црева).

Након предавања, докторка Ана Митрић је попричала са свима који у оквиру животног доба улазе у скрининг и давала савете по питању карцинома дебелог црева.

Центар за превенцију Дома здравља Панчево доступан је свима којима је неопходан савет по питању превенције болести радним данима од 07 до 15 часова, а може се заказати и путем телефона:

013/313-349
064/89-31-336

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године у току је нова трогодишња кампања у циљу смањења неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

Према последњим проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, оболевање од малигних болести у свету је порасло на 19,3 милиона људи и регистровано је 9,9 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора у 2020. години. Током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена ће оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена ће умрети од неког облика малигне болести.

Повећано оптерећење раком је последица неколико фактора, од којих су најзначајнији укупан пораст становништва и продужено очекивано трајање живота, али и промена учесталости одређених фактора ризика рака повезаних са социјалним и економским развојем.

Најчешће малигне болести код жена у Србији су рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце, а код мушкараца рак плућа и дебелог црева. Најбољи начин борбе против рака плућа су престанак пушења и избегавање излагања дуванском диму. За превенцију рака дојке, грлића материце и дебелог црева су најзначајнији превентивни прегледи.

Сваки 10. случај рака резултат је деловања наследних фактора ризика.

2/3 ових болести настају под утицајем фактора ризика који су резултат савременог начина живота: пушење, неправилна исхрана, гојазност, физичка неактивност, злоупотреба алкохола и изложеност штетним утицајима из околине.

 

У среду 1. фебруара у просторијама Дома здравља Панчево одржан је Актив Службе за здравствену заштиту одраслих. У склопу Актива Др Слободан Продановић, педијатар,  одржао је предавање о ургентним стањима у педијатрији.

Србија је једна у низу земаља са лошим скором обољевања од овог вируса и смртности жена од карцинома грлића материце. Свакога дана у Србији умре једна, а оболи четири жене од ове опаке болести. Међутим, уколико се редовним прегледима, најчешће једном годишње који подразумева ПА брис, у неким случајевима ХПВ брис, открију премалигне промене или болести, важно је знати да је излечивост 99 % уз помоћ ОП процедура које су у Србији на светском нивоу.

Колико је опасан овај вирус?

ПАНДЕМИЈА – толико пута смо у последње време чули ову реч, али морамо је опет активирати када се говори о штетном утицају ХПВ вируса по наше здравље. Кад кажемо пандемија – то значи да је овим вирусом у сваком тренутку заражено око 80% популације на планети. За сада је идентификовано око 200 сојева истог, који има пријемчивост на различите системе органа у људском телу. Важно је знати да вирус може да постоји у организму, али не мора нужно изазвати никакве штетне ефекте нити обољевање ткива или органа, али постоје сојеви који имају тзв.

У последњих неколико деценија све више се актуелизовало питање штетности пушења по здравље човека. Наиме, од друштвено прихватљиве навике почетком 60-тих и 70-тих година, све више се указивало на штетност дуванског дима. По класификацији СЗО пушење је најопаснији, али превентабилни узрочник болести и смрти. Према МКБ (Међународној класификацији болести) дефинисано је под дијагнозом Ф17- душевни поремећаји и поремећаји понашања узроковани употребом дувана. Од пушења сваке године умре више од 3 и по милиона људи у свету.
У здравственом систему у којем промоција здравља и превенција болести представљају основни концепт деловања, препознат је значај прихватања не пушења као стил живота. У том циљу је, у оквиру Центра за превенцију, организовано саветовалиште у којем се спроводи програм за одвикавање од пушења, који има за циљ повећање знања пушача, утицај на њихове ставове и вредности, како би они на крају модификовали своје понашање.

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, одржано је предавање за ученике прве године Гимназије. Докторка Хелена Јовић указала је младима колико је пушење штетно како никада не би посегли за цигаретама и скренула пажњу и онима који су већ пробали да конзумирају дуван, да би било добро да ште пре престану. Објаснила им је да је заблуда да су електронске цигарете и наргиле мање штетне од класичних цигарета и да је дуван у сваком облику штетан по здравље.

Центар за превенцију Дома здравља Панчево, поред других саветовалишта има и САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА, где се могу јавити сви којима је потребна стручна помоћ да се реше ове штетне навике.


Радно време Центра за превенцију је од 07 до 15 часова, а телефони за заказивање су:
013/313-349
064/8931336

31. јануара обележава се Национални дан без дувана. Овогодишњи слоган гласи: “СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА”.
Сваке године у свету због употребе дувана превремено умре око 8 милиона становника, а због изложености дуванском диму око 1 милион. Већина људи је из земаља са ниским и средњим приходима.
У Србији свакодневно пуши око 27% становништва старијих од 15 година.
Значајан је пораст популарности других дуванских производа који такође изазивају зависност.
Сви облици дувана су штетни. Пушење цигарета је најчешћи облик употребе дувана у свету.
Дуван убија до половине својих корисника. Поред рака плућа дуван може довести и до рака бешике, дебелог црева, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Дуван може довести и до опструктивне болести плућа, астме, емфизема, хроничног бронхитиса, реуматоидног артритиса, а утиче и на репродуктивне органе и на смањење плодности. Код новорођенчади повећава ризик од синдрома изненадне смрти. Код трудница изазива компликације у трудноћи и малу порођајну тежину детета.

У Београду се дана 28. јануара 2023. године одржала панел дискусија под називом „Дигитализација у финансирању здравствене заштите“ у организацији Министарства финансија и РФЗО.  Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија, Синиша Мали, изјавио је да је неопходно да наше здравство иде у корак са дигитализацијом, централизованим јавним набавкама, робно-материјалним књиговодством и системом е-рецепта и да се на тај начин уводи ред у финансирање у здравству на нивоу читаве државе.

Министарка здравља Даница Грујучић навела је да је то министарство формирало нови сектор за дигитализацију са Министарством информисања и телекомуникација, Канцеларијом за Информационе технологије и електронску управу и РФЗО, и да заједно раде на пројекту централизовања података. Грујичић је рекла да је циљ да се у сваком тренутку зна шта свака здравствена установа у Србији има од опреме, колико је стара, кад је био последњи сервис и када опрема мора да се мења.

Она је нагласила да је пројекат од капиталног значаја за државу и здравство, као и да ће се сви тренутни електронски сервиси објединити у централизовану дистрибуцију података која ће чинити нови е-картон.

Стоматолошка служба Дома здравља редовно спроводи законски обавезне систематске прегледе у основним (градским и сеоским) и средњим школама. Систематски преглед подразумева: преглед зуба и вилице, уочавање ортодонтских неправилности (неправилан раст и распоред зуба), обуку за прање зуба, уочавање френулума (сапет језик) и флуорисање. Ученици и родитељи унапред буду обавештени о распореду планираних систематских прегледа.

Сви радно ангажовани на Одсеку дечје и превентивне стоматологије Службе стоматолошке здравствене заштите Дома здравља Панчево обављају стоматолошке прегледе деце, спроводе потребне мере превенције и ангажовани су у раном откривању болести у области стоматолошке здравствене заштите која се спроводи у предшколским, основношколским и средњешколским установама града Панчева.

Ученици петих и седмих разреда Основне школе ,,Доситеј Обрадовић“ у Омољици, били су у посети стоматолошкој ординацији у Омољици. Др Марија Црвенков и стоматолошка сестра Љиљана Крајчески едуковале су их колико је важна превентива и хигијена зуба као и редовне посете стоматологу.