31. Јануар, Национални дан без дуванског дима


 

 

У Србији се већ дуже од 20. година 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима. Активности које се спроводе имају за циљ да упозоре јавност на штетне ефекте дувана, као и на излагање дуванском диму. Ове године, Национални дан без дуванског дима се обележава под слоганом "Одрасли пуше и мене гуше".

 

У свету тренутно има више од једне милијарде пушача, од којих 80% живи у земљама ниског и средњег прихода. Светска здравствена организација указује на то да 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни и образовни ниво. Дуван доводи до болести, патње и смрти, а осиромашује породице. Употреба дувана има велику цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањује продуктивност рада. Ове године посебно се наглашава опасност којима су млади изложени удисањем дуванског дима из окружења. Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су : рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, астма и друга обољења дисајних путева.

 

 

Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбедну радну средину. Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму. Ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и помаже пушачима у одвикавању од пушења, утиче повољно на смањење разбољевања и смртности због пушења. Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму је у Србији на снази од 2010. године, популаран је, нема негативан утицај на пословање и охрабрује пушаче да престану да пуше.

 

 

Превентивни центар ће Национални дан без дуванског дима обележити 31. јануара у Техничкој школи "23. мај" од 8-10 часова. Запослени ове школе моћи ће да ураде превентивне прегледе (мерење холестерола, триглицерида и шећера у крви, мерење крвног притиска, утврдити факторе ризика). Ученици ће имати прилику да одслушају предавање др Дарка Матића. Циљ овог предавања је да се млади што више упознају са штетностима дувана и значају избегавања изложености дуванском диму.

 

 

ДОМ ЗДРАВЉА ПАНЧЕВО

 

 

 

 

 


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА