Slika 1 new

Slika2 new

Slika 3new

Адреса: Спољностарчевачка 199

Контакт телефон: 013/324-555

Радно време: од 6:30 до 14:30 часова

 

ZA Med rada RNP web

 

Здравствена амбуланта "Рафинерија" је почела с радом исте године кад и Рафинерија нафте Панчево – 1968.год. Налази се у фабричком кругу па је зато амбуланта затвореног типа. Амбуланта је опремљена потребним медицинским апаратима, на располагању има санитетско возило које припада фабрици. Овим возилом врши се превоз оболелих и повређених до Опште болнице Панчево када је то неопходно. У амбуланти постоји служба опште медицине и служба медицине рада.

 

Изабрани лекар је др Весна Пешић, специјалиста медицине рада.

Актуелно

Амбуланте у Омољици, Долову и Јабуци добиле су патроножна кола

Амбуланте панчевачког Дома здравља у Долову, Омољици и Јабуци добиле су по један нови аутомобил. Нове „шкоде фабије“ користиће патронажне службе ових насељених места, а у плану је и да осталих шест села добије овакву донацију.

У присуству градоначелника Панчева Саше Павлова и представника локалних самоуправа, директор Дома здравља Панчево др Стојан Вишекруна поделио је кључеве нових аутомобила амбулантама у насељеним местима Долово, Омољица и Јабука. По једну „шкоду фабију“ користиће патронажне службе ових насељених места, како би својим становницима пружили неопходну помоћ. Средства је обезбедио Град Панчево, уз помоћ донатора. Градоначелник Саша Павлов најавио је додатна улагања у здравство, а директор Дома здравља др Стојан Вишекруна објаснио је колико је то важно.

Први кључеви додељени су амбуланти у Долову.

У присуству представника локалне самоуправе, чланова Градског већа и медицинских радника кључеви нове „шкоде фабије“ уручени су радницима амбуланте у Омољици.

И становници Јабуке убудуће ће имати бољу здравствену негу, јер је нови аутомобил добила и амбуланта у овом насељеном месту.

Најављено је и да ће преосталих шест насељених места, која припадају Панчеву, добити возила за патронажну службу. Планирана је и набавка ЦТГ апарата и мобилног ултразвучног апарата, за које су већ обезбеђена средства.

 

Извор: РТВ Панчево, 26. јун 2019. год.

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге - 26. јун

Психоактивне супстанце (ПСА) су хемијске супстанце које мењају стање свести, опажање, расположење, мишљење, понашање и временом доводе до психичке и физичке зависности.

Злоупотреба и последице злоупотребе ПАС погађају све друштвене слојеве у свим земљама, а последњих година долази до померања границе на нижи узраст, па се први сусрет са ПАС  догађа и у основно школском узрасту. Детињство и адолесценција су периоди који су значајнији у развоју личности, али и периоди када су млади посебно осетљиви на ризична понашања укључујући и употребу ПАС. Посебно су угрожени млади који се под утицајем фактора који су ван њихове контроле, као што су насиље, посебно породично насиље, недостатак родитељске бриге и љубави, психијатријска обољења у породици, дружење са вршњацима који се ризично понашају, сиромаштво.

Прочитајте више ...

Хигијена мобилног зубног протетског рада

Као мобилни протетски радови најчешће се израђују тоталне, парцијално плочасте, парцијално скелетиране, парцијално скелетиране са двоструким круницама и парцијално скелетиране зубне протезе са прецизним везним елементима. Мобилни протетски рад пацијент може сам да уноси и износи из усне дупље. Сви мобилни протетски радови се обавезно износе из уста када се одржава хигијена зубне протезе. Пацијент мора да има изграђену свест о хигијени протетског рада. Треба бринути о својим зубима, као и о оралном ткиву. Сваком мобилном зубном протетском раду неопходно је посветити пажњу у детаљном одржавању хигијене бар два пута у току дана (ујутро пре доручка и увече пре спавања) и да се након сваког јела протетски рад изнесе из уста и испере млазом млаке текуће воде. Пацијенти који су склони стварању зубног каменца, треба и три пута дневно да механички одржавају хигијену својих зубних протеза, јер зубни каменац који је препун микроорганизмима такође може да се таложи и на зубним протезама.

Прочитајте више ...

Превентивни прегледи у Долову. Одличан одзив!

 

Превентивни прегледи веома су значајни јер нам омогућавају да проверимо своје здравствено стање и уколико има повећаних вредности шећера у крви, масноћа праћене повишеним притиском и гојaзношћу што спада у велики ризик за настанаk многих хроничних болести и можемо на време да реагујемо и спречимо да до развоја болести дође.

Без заказивања и одласка код лекара најлакши је начин да проверимо своје здравље, зато Превентивни центар Дома здравља организује акције, своје здравље данас су проверили житељи Долова.

Прочитајте више ...

Редовни прегледи – најефикаснија борба против рака јајника

Рак јајника је десети најучесталији рак код жена, пети по смртности од свих канцера који погађају жене. Сваког дана у нашој земљи две жене оболе од карцинoма јајника, а једна умре од ове болести.

- Карцином јајника, на срећу, није тако чест али је врло смртоносан. По нашим званичним подацима, оболе две жене дневно, а на годишњем нивоу то је осам стотина жена, од тог броја њих пет стотина изгубе битку са овом болешћу. Тај комплексни орган, по својој грађи и функцији је тако мали и тако нежан. Једна од његових главнијих  улога је настајање јајних ћелије из којих се рађају деца за коју се трудимо да увек буду здрава и права. Због те своје комплексности тај исти орган може и да оболи, када се појаве цисте оне могу бити безазлене и то се лако решава. Када се десе малигне промене тј. карциноми који нису ни мало лаки за откривање , још су тежи  за лечење. Један од највећих проблема карцинома јајника је што не постоји скрининг као што имамо скрининге за карциноме грлића материце и дојке. Сами симптоми су толико неспецифични да жене у првом тренутку неће помислити да се ради о карциному јајника. У том истом тренутку ни ми доктори не можемо помоћи ако се ради само о мучнинама, губитку апетита или повраћању, јер ће се помислити да се ради о неком другом поремећају. Мора се радити диференцијална дијагностика и да се полако одбацује једно по једно. Али када већ дође до поремећаја циклуса, изостанак или неколико у току месеца, то већ полако може усмерити докторе на праву страну. Спољни чиниоци и узрочници, на првом месту,  су цигарете и стрес, као и излагање радијацији – рекла је Слађана Вукмировић Сталетовић, гинеколог у Дому здравља Панчево.

У борби са раком јајника женама преостаје да, без обзира на старосну границу, одлазе на редовне гинеколошке прегледе у оквиру којих ће се радити и вагинални ултразвук, јер се промене на јајинцима тада најчешће виде и открију.

 

ИЗВОР: РТВ Панчево, 19. јуни 2019. године

Број телефона 013 / 309 - 200
Емаилoffice@dzpancevo.org
АдресаМилоша Обреновића 2-4, 26000, Панчево